Tips voor het reinigen van een houten veranda

Geplaatst op

Een houten veranda in je achtertuin is een plek om te ontspannen, tijd door te brengen met familie of vrienden en plezier te maken. Het kan echter een flinke klus zijn om je houten veranda mooi te houden, gedurende het hele jaar. Regelmatig onderhoud zal ervoor zorgen dat het schoon en veilig is. Veeg bladeren en vuil regelmatig van de veranda af om vlekken en schimmelvorming te voorkomen. Houd tijdens het vegen een oogje in het zeil voor losse planken, wiebelige rails of spijkers/schroeven. Laat dit geen veiligheidsproblemen worden. Draai losse schroeven vast of vervang ze, sla de spijkerkopjes naar beneden of vervang beschadigde planken zodra je een probleem opmerkt. Om je veranda het hele jaar door mooi te houden, geven we je in dit blog een aantal handige tips.

Vegen

Na verloop van tijd verslechtert en verandert je houten veranda door toedoen van het weer.  Zon en regen verouderen de planken op natuurlijke wijze. Water dringt door in het hout waar schimmel zich kan ophopen en tot verrotting kan leiden. Een grondige jaarlijkse reiniging zorgt ervoor dat de schoonheid van de veranda behouden blijft en dat het langer meegaat. Om te beginnen neem je alle meubels en bloempotten van de veranda en veeg je deze schoon om bladeren en vuil te verwijderen. Gebruik een schroevendraaier of een plamuurmes om eventueel vastzittend vuil in de ruimtes tussen de planken te verwijderen.

Hogedrukspuit

Om vastzittend vuil en alg te verwijderen, heb je een hogedrukspuit nodig. De druk van een hogedrukspuit is dermate hoog, dat het oppervlak eenvoudig gereinigd wordt. De waterstroom moet sterk genoeg zijn om vuil en puin weg te spoelen. Als de waterstroom echter te hard sproeit of als de sproeier te dicht bij het hout staat, kunnen terrasplanken echter beschadigd raken. Houd dus rekening met de afstand die je hanteert.

Schoonmaakmiddel

Gebruik vervolgens een standaard reiniger om vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen volgt, want sommige reinigers vereisen dat de veranda droog is voordat je het aanbrengt. De beste dag om je veranda te reinigen is op een bewolkte dag. Het dek zal koel zijn en de zon zal de reiniger niet verdampen. Je kunt de planten die aan het dek groeien bedekken voordat je begint. Spoel het afwasmiddel eenvoudigweg door een tuinslang te gebruiken.

Ramen wassen

Om de ervaring van een schone veranda compleet te maken, is het verstandig om de eventueel aanwezige ramen of glazen wanden te reinigen. Er zijn verschillende glazenwassers, zoals de glazenwasser Amsterdam Centrum, die gebruik maken van osmosewater. Hierdoor ontstaan er geen strepen en geniet je van kraakheldere ruiten op je veranda.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden