Tips voor het onderhouden van een houten tafel

Geplaatst op

Je woninginterieur verreiken met een nieuwe houten tafel is altijd een goede keuze. Vooral als de huidige tafel er al wat jaren staat of wanneer je simpelweg wat nieuws wilt. Een houten tafel voegt warmte toe aan het interieur en kan een karakteristiek eyecatcher worden van je woning. Daarnaast maak je hem uniek door volledig een tafel op maat te laten maken. Maar hoe hou je de tafel in optimale conditie? Daarover gaan we in deze blog wat dieper in.

Hout conditie 

Om de karakteristieke kracht van een houten meubel, zoals een tafel, stoel of kast te behouden, moet je goed onderhoud verrichten. Wanneer je goed onderhoud verricht zal het uiterlijk en de conditie lang hetzelfde blijven. Hiervoor moet je de juiste onderhoudstechnieken gebruiken. Een goed onderhouden houten meubel zal zijn waarde behouden. Dat is fijn voor je eigen interieur of wanneer je besluit om over te gaan tot verkoop. Veel karakteristieke meubels worden juist meer waard. Oftewel een mooie bonus als je bijvoorbeeld besluit met pensioen te gaan.

Slijtage factoren

Er zijn veel factoren die zorgen voor slijtage op je meubilair. Voornamelijk op hout meubilair. Dit kunnen weeromstandigheden zijn, zoals regen, zon of vochtigheid. Daarom is het aan te raden om waardevol houten meubilair zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Daarnaast kunnen kinderen of huisdieren invloed hebben. Hier doe je vaak niet te veel aan, maar je kan ervoor kiezen om je hout goed te beschermen met speciale beschermingslak.

Onderhoud tips

Er zijn veel verschillende onderhoudsinstructies te volgen voor houten meubilair. Informeer gerust bij de winkel of een ervaren specialist wat het beste werkt op jouw type tafels, stoelen en banken. Er zijn een aantal algemene onderhoudstips die je kunt volgen. 

  • Maak periodiek de meubels schoon. Het liefst op weekbasis. Hiervoor kun je een doek met warm water gebruiken of speciaal houtolie. Maak geen gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het hout oppervlak aantasten. 
  • Zet het houten meubilair in de was. Het behandelen met was zorgt ervoor dat het meubilair er normaal en massief uit blijft zien. Een wasbehandeling zorgt ervoor dat de levensduur flink wordt verlengd en het hout in goede conditie blijft. 
  • Voor houten meubilair buitenshuis hebben we de volgende tip: je kunt het beste het meubilair buiten de regen en zon houden. Dit zijn de zwaarste factoren die het hout zullen beïnvloeden. Soms lukt dit simpelweg niet, we raden dan aan om het hout te behandelen met speciaal coating, verf of hardwaxolie. De olie zal het hout beschermen tegen vuil en vocht.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden