Oorzaken van terugkerende tapijtvlekken

Geplaatst op

Een vlek in je tapijt is erg vervelend. Het trekt al snel in het tapijt en het lijkt wel alsof je het ook nooit goed schoon kunt maken. Toch ziet het er na de schoonmaakbeurt vaak wel uit alsof je het uit het tapijt hebt gekregen! Helaas verschijnt dezelfde vlek na een paar dagen weer, hoe kan dat? Er zijn twee mogelijke redenen namelijk, ‘soiling’ (vervuiling) en wicking.  

Soiling ook wel vervuiling

Vervuiling ontstaat wanneer er op de vezels van het tapijt, residu’s achterblijven van de tapijtreiniger waarmee de oorspronkelijke vlek is behandeld. Als het residu niet volledig is afgespoeld en opgedept is, wordt het kleverig en trekt het vuil aan op dezelfde plek, waardoor het lijkt alsof de vlek is teruggekeerd.

Wicking

De andere veel voorkomende oorzaak van het terugkomen van vlekken is iets wat wordt aangeduid als “wicking”. De vlekken ontstaan wanneer de stof die op het tapijt is gemorst, doortrekt tot de achterkant van het tapijt (en soms zelfs met de onderlaag). Wanneer je de vlek schoonmaakt, maak je vaak alleen het oppervlakte van het tapijt schoon. Met het schoonmaken van het oppervlak kun je het diepliggende vuil als het ware weer naar de oppervlakte ‘trekken’ waardoor de vlek weer zichtbaar wordt. 

Hoe zorg je ervoor dat de vlekken in het tapijt niet terugkomen?

De beste manier om er voor te zorgen dat je geen terugkerende vlekken in het tapijt krijgt is het eens in de zoveel tijd inhuren van professional die je tapijt reinigen. Zij reinigen je tapijt met de beste methoden en middelen wat zowel soiling als wicking tegen gaat. Vaak kun je een extra beschermlaag laten toevoegen op je tapijt. Waardoor toekomstige vlekken ook minder snel in je tapijt trekken. Vaak doen deze professionals meer dan alleen het schoonmaken van je tapijt. Je kunt daar ook terecht voor je autobekleding en het polijsten van natuurstenen vloeren. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden