Hoe kan houtworm worden bestreden?

Geplaatst op

Er is een grote vraag naar de bestrijding van houtworm. We komen deze kleine vandaaltjes vaak in oude huizen tegen, waarin ze zich te goed kunnen doen aan het vele hout dat als bouwmateriaal gebruikt is. Vroeger waren de meeste huizen van hout gemaakt, daarna werd steen het geprefereerde bouwmateriaal. Toch bleef hout vooral voor het skelet van de woning een veel gebruikt materiaal. En laat de larven van de boktor, houtwormkever en grote houtwormkever nu net gek zijn op dit oude, onbehandelde hout. In deze blog vertellen we je hoe je deze kevers en larven kunt bestrijden. Lees snel verder en doe je voordeel met deze tips.

Hoe komt houtworm in het hout?

Een houtwormkever (vrouwelijk) legt eitjes in het hout. Uit deze eitjes komen daarna de larven. Larven moeten eten en doen zich daarom te goed aan het hout waarin de kever de eitjes gelegd heeft. Ze vreten zich er helemaal doorheen! Hout van oude huizen is vaak niet behandeld en dat maakt dat kevers hun larven erin leggen. Behandeld hout, dat in moderne huizen gebruikt wordt, is geen goede plek voor larven, dat merkt de kever en zal daarom ook geen eitjes in dit hout leggen.

Hoe kun je zien of er in hout, houtworm zit?  

Je kunt relatief eenvoudig zien of er houtworm in hout zit, namelijk aan de gaatjes die direct opvallen. Deze zijn gemaakt door de volwassen houtwormkever, die zich een weg naar buiten gebaand heeft. Het is dus altijd slim om een mooi antiek meubelstuk, dat je op de kop getikt hebt op een brocante in Frankrijk, eens goed onder de loep te nemen. Want er is weldegelijk iets aan te doen als er houtworm in zit.

Wat kun je doen om houtworm te bereiden?

Er zijn een aantal simpele stappen waarmee je houtworm kunt bestrijden. We noemen ze hier:

·        Stap 1: inspectie

Het bestrijden van houtworm begint bij een inspectie van het meubelstuk, houtenobject of de oude balken in een woning. Check of er gaatjes in het hout zitten. Natuurlijk hoef je op dit gebied niet geheel op je eigen expertise te vertrouwen, want je kunt ook professionals op dit vlak inschakelen voor deze klus.

·        Stap 2: preventie

De houtwormkever heeft een sterke voorkeur voor onbewerkt hout. Wanneer je hout schildert of behandelt met lak of beits, dan zullen de kevers er niet hun eitjes in willen leggen. Daarnaast kun je hout verhitten of koud maken, daar kan de houtworm niet tegen en gaat dood. Het is slim om je wel te laten informeren over deze procedure, om schade aan het hout te voorkomen.

·        Stap 3: ventileer

Zorg ervoor dat de lucht in je kamer niet te vochtig wordt. Op deze manier zul je geen ideale plek laten ontstaan voor de houtwormkever. Onbehandeld hout plus vocht is een fijne broedplek voor de kevers.

·        Stap 4: bestrijden

Je kunt houtworm heel goed met natuurlijke middelen bestrijden. Bijvoorbeeld door eikels bij het hout neer te leggen. Daar komen ze op af als bruiloftsgasten op een smakelijke taart. Je vangt ze hierdoor. Bestrijding kan verder met benzine en petroleum. Smeer dit op het hout, dan zal ze leren! Er zijn daarnaast tal van middelen op de markt die speciaal voor de bestrijding van houtworm ontwikkeld zijn. Je hoeft alleen maar het hout te sprayen of het goedje met een kwast aan te brengen. “Smoke em out of their holes!”

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden