De beste manieren om een houten huis te isoleren

Geplaatst op

Beschikt jouw woning over veel houten constructies? Denk hierbij aan een complete houten dak tot een houten voorgevel. Daarnaast bestaan er ook veel vakantiewoningen die compleet van hout zijn gemaakt. Allemaal leuk en aardig tot de koude maanden aanslaan. We behandelen in deze blog hoe je hier het beste mee om kan gaan. Daarbij behandelen we enkele isolatietips waardoor een houten woning ook in de koude maanden warm blijft zonder te veel te stoken.

Hoe je rekening houdt met houten elementen

Houten constructies kunnen op meerdere manieren geïsoleerd worden. Naast de kou houdt dit ook vocht buiten. Het is daarom streng aangeraden om elke houten constructie te isoleren. Wanneer dit niet plaatsvindt zal hout op lange termijn gaan rotten en dan is de schade lastig of zelfs niet meer te repareren. Het isoleren wordt meestal gedaan door middel van materialen als folie, schuimplaten of wol. Dankzij deze isolatievorm zal vocht niet het hout intrekken. 

Op welke manieren kan ik mijn houten huis isoleren?

Het huis kun je op meerdere manieren isoleren. De meest gebruikte locaties om isolatiemateriaal te laten plaatsen zijn: 

  • Vloerisolatie
  • Kruipruimte isolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Glas- en raamwerkisolatie

We raden aan om over de gehele woning isolatiemateriaal te plaatsen. Dit komt omdat deze elementen moeten samenwerken en elkaar qua isolatie ondersteunen. Wanneer de vloer goed geïsoleerd is, maar het dak niet, dan zal er alsnog veel warmte verloren gaan. Daarom is het beter om naar het complete plaatje te kijken. Daarnaast is raamwerk ook belangrijk, zorg hierbij voor dubbelglas met een hoge HR-waarde. Een goed geïsoleerd huis met slecht geïsoleerde raamwerk zal alsnog zorgen voor het verliezen van warmte.

Waar is het isoleren van mijn houten woning nog meer goed voor?

Het kostenplaatje van het isoleren van een woning zal in het begin vaak een drempelblok zijn. Er zijn echter meer voordelen naast het behouden van warmte en het buitenhouden van vocht. Het isoleren is een investering dat zich gedurende een aantal jaren zichzelf terugverdiend. Dit komt door middel van een stijging in waarde van de woning en een minder verbruik van energie om de woning te verwarmen. Daarnaast levert het isoleren een betere woonkwaliteit op qua geluid. Het isoleren is ook een milieubewuste keuze. Door minder energie te gebruiken gaat het verbruik van grote energiemaatschappijen ook omlaag.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden