Zijn er grote risico’s bij werken op hoogte?

Geplaatst op

Werken op grote hoogte, dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Omdat het risicovol is en grote oplettendheid vereist. Daarnaast durft ook niet zomaar iedereen op deze hoogtes te werken. Er gebeuren volgens de Arbodienst steeds meer ongelukken bij op de bouw. Vaak zijn er niet genoeg maatregelen getroffen om de veiligheid te waarborgen. Valgevaar is een van de meest voorkomende bedrijfsongevallen op dit moment.

2,5 meter is toch niet hoog?

Op een werkplek waar mensen werken op grote hoogte moeten altijd voldoende maatregelen worden getroffen. Dit moet al bij een hoogte vanaf 2,50 meter of zelfs onder deze maat nog als er een verhoogt risico op een val is. Veel mensen zien het gevaar niet in en denken dat 2,50 meter wel meevalt. Maar een val vanaf deze hoogte kan al grote gevolgen hebben.

Gebruik van materiaal

Het is erg belangrijk valgevaar te voorkomen en de juiste maatregelen te treffen. Er zijn een hoop regels verbonden aan werken op hoogte omdat het zo gevaarlijk is. In eerste instantie wordt er altijd geadviseerd niet op hoogte te werken, maar dat is niet altijd mogelijk. Voor werkzaamheden kan er dan gebruik gemaakt worden van een steiger of hoogwerker, het gebruik van een lader moet altijd zo veel mogelijk beperkt worden. Het gebruik hiervan is ook gekoppeld aan strenge eisen, een vaste trap heeft altijd de voorkeur. Wanneer de genoemde veiligheidsmaatregelen niet mogelijk zijn, mag er als laatste optie nog gekozen worden voor persoonlijke valbeveiliging zoals vangnetten of veiligheidslijnen.

Voorkomen van ongelukken

Probeer altijd ongelukken te voorkomen. Hiervoor kan goed gebruik gemaakt worden van een rolsteiger. Dit type steiger wordt tegenwoordig al standaard geleverd met veiligheidsmaatregelen voor bijvoorbeeld het opbouwen. Deze soort steigers zijn namelijk uitgerust met een reling. Daarnaast moet je niet alleen opletten met jezelf maar ook met materialen. Ook deze kunnen naar beneden vallen en iemand flink verwonden. Hierom is het nog altijd belangrijk een helm te dragen op plekken waar wordt gewerkt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden