Tips bij het aanleggen van een oprit of terras

Geplaatst op

Als je nog nooit een terras of oprit hebt gelegd, kan dit nogal overweldigend zijn. Het lijkt zo simpel maar toch heb je bepaalde kennis nodig om een rechte oprit te maken die niet snel zal verzakken. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet eens wat opsluitbanden zijn. Toch is dit essentieel voor een recht terras of oprit. In deze blog geven we je de tips voor een prachtig resultaat, wat ook nog eens lang goed zal blijven. 

Goede planning en goed materiaal

Een oprit of terras aanleggen is eigenlijk dezelfde klus. Wat je goed in acht moet nemen is hoe je het gaat aanpakken. Begin altijd met het formuleren van een plan. Weet hoe groot het oppervlakte is wat je wilt bestraten. Heb je hier geen tekening voor? Meet dan het oppervlakte op: meten is weten. Nu kan je namelijk veel beter een inschatting maken voor het benodigde materiaal. Als je bijvoorbeeld niet weet hoeveel zand of stenen je nodig hebt, ga je gokken en dan kom je vaak van een koude kermis thuis. Super vervelend als je drie keer op en neer moet naar de bouwmarkt voor het halen van zakken zand en tegels. 

Fundering

De basis van elk goed terras is de fundering. De kunst is om de fundering zo recht mogelijk te krijgen. Maak een zandbed van zo’n 20 cm waar het terras komt. We raden aan om een trilplaat te huren, zodat je het geheel goed aan kunt trillen. Als je de tijd hebt kun je het zand het beste een paar dagen laten rusten en vervolgens nog een keer aantrillen. Als het zand goed stevig ligt, moet je het zo recht mogelijk zien te krijgen. Gebruik hiervoor een waterpas. Als je het water goed  weg wil laten stromen is het verstandig om rekening te houden met een goot. Je kunt bijvoorbeeld een goot maken aan de zijkant, hier moet je het zand dan naar toe laten hellen zodat het zich niet ophoopt op het vlakke oppervlakte. 

Tegels en opsluitbanden

Ligt de fundering goed waterpas? Dan kun je de tegels gaan leggen. Als het goed is heb je in de planning al rekening gehouden met de opsluitbanden. Opsluitbanden zijn de randen van je terras die het geheel bij elkaar houden en genoeg druk geven. Het zorgt ervoor dat je tegels ook niet gaan verschuiven. Plaats deze altijd eerst, ongeveer 2 cm onder de terrastegels, zodat ze goed vastzitten. Huur een slijpmachine als je die niet hebt zodat je de gekochte tegels kunt slijpen in de gewenste vorm, zodat je goed uitkomt. Zo simpel kan het zijn, maar je moet wel even weten wat je nodig hebt en waar je aan moet denken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden