De geschiedenis van beton

Geplaatst op

Beton is een geweldig bouwmateriaal dat we tegenwoordig overal tegenkomen. Beton is: hip, modern, industrieel, elegant, robuust en praktisch. Vrij tegenstrijdige benamingen en toch kunnen ze allemaal aan beton gegeven worden. Beton is namelijk een alleskunner dat zich naar de toepassing leent. Ik ben geïnteresseerd geraakt naar de geschiedenis van beton nadat ik dé betonspecialist van Nederland had bezocht: Wester Beton

Een rijke geschiedenis

Beton wordt tegenwoordig voor elk gebouw in Nederland gebruikt. Je ontkomt er niet meer aan. Omdat vooral nieuwe woningen en moderne architectuur veel beton bevat, hebben mensen een moderne associatie met dit bouwmateriaal. Toch kennen we versies van beton uit de oudheid. Vrijwel elke grote samenleving heeft beton gebruikt: de Egyptenaren, Babyloniërs, Feniciërs en Grieken gebruikten het al. De Romeinen gebruikten beton op grote schaal bij de bouw van bruggen, aquaducten en huizenblokken. Eeuwenlang werd beton gezien als het beste bouwmateriaal omdat het zo goedkoop was, maar wel extreem sterk. Toch zag Rome flink wat scheuren en instortingen omdat het beton gewoon niet goed genoeg was. 

Gewapend beton

Gewapend beton was het antwoord maar deze uitvinding kwam pas veel later. Nog maar een eeuw geleden werd gewapend beton uitgevonden door de Fransman Josef Monier. Hij kreeg in 1867 een octrooi op een cementmix die hij versterkte met ijzerdraad. Dit versterkte beton bleek vele malen sterker en is nu niet meer weg te denken. 

Beton en hout

Toch vrij interessant de geschiedenis van beton. Mijn obsessie voor beton begon pas op latere leeftijd, toen ik de mogelijkheden zag van beton als zowel interieur- als exterieur wondermiddel. Beton is prachtig te combineren met hout. De grijze look tezamen met de bruine, natuurlijke kleuren van hout zorgen voor een prachtig tegenspel. Mijn eigen tuin heb ik versierd met een prachtige wand van houten blokken die in beton zijn gegoten. Op het grasveld heb ik grote -maar toch elegante- betonnen wandplaten gelegd. Dit grijze pad steekt mooi af tegen het gras en zorgt dat ik geen natte voeten krijg. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij houtvanpeter.nl willen we niet alleen informeren, maar ook inspireren. We willen je helpen je eigen stempel te drukken op je woon- en tuinomgeving, omdat we geloven dat je omgeving een weerspiegeling moet zijn van wie je bent en waar je van houdt.

Samen kunnen we een wereld van mogelijkheden verkennen en je begeleiden op de reis naar het creëren van de ruimtes waar je altijd van gedroomd hebt. Dank je wel dat je ons hebt gekozen als jouw partner in designavonturen. We kijken ernaar uit om jouw creatieve reis te begeleiden.

Contactgegevens

Via info @ houtvanpeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden